CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079253
Első szerző:Marosi Mária (radiográfus)
Cím:Radiológia szerepe a posztmortem személyazonosításban / Marosi Mária, Bodnár Vivien, Lánczi Levente István, Gergely Péter
Dátum:2019
Megjegyzések:A Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetében jelenleg is működő röntgen laboratóriumot több esetben is felhasználták az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok során, a jövőbeni tervek között pedig szerepel a jelenleg itt működő röntgenlabor továbbfejlesztése, speciális protokollok létrehozása, illetve egy olyan munkafolyamat kidolgozása, mely lehetővé teszi az igazságügyi képalkotás rutinszerű működését. Előadásunkban a helyi tapasztalatok és tervek bemutatása mellett az igazságügyi képalkotás egy kevésbé ismert területét, az azonosítás radiológiai módszereit mutatjuk be hangsúlyosabban. Ismeretlen személyek posztmortem azonosításában a jól ismert módszerek, mint az ujjlenyomat, DNS minták, vagy fogaszati vizsgálat által történő kivitelezése mellett a radiológiai vizsgálatok is kiemelkedő szerepet játszanak. Használatuk világszerte elfogadott, és széles körben alkalmazott, elsősorban azokban az esetekben, amikor a standard azonosítási módszerek valamilyen okból nem kivitelezhetők. Tömegkatasztrófák, bűntények és az embercsempészet áldozatainak azonosításában kitüntetett szerepe van. A modern képalkotó eljárások, mint a computer tomográfia (CT) vagy a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) kiemelkedő szerepet tölt be az igazságügyi radiológia területen, csakúgy, mint a konvencionális röntgen képalkotás. Azonosítás során képalkotó felvételek segítségével határozhatjuk meg a nemet, életkort, testmagasságot, egyéb általános és egyéni anatómiai-pathológiai jellemzőket. Antemortem képekkel való összevetés bizonyos esetekben az egyetlen diagnosztikai eszköz az ismeretlen elhunyt azonosítására. Az azonosítási módszerek alkalmazásán kívül természetesen a posztmortem képalkotásnak többek között lövési sérülések, csonttörések vizsgálatában, illetve idegentestek azonosításában, így a halál okának meghatározásában is fontos szerepe van.
ISBN:978 963 490 105 1
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
Megjelenés:FIOF 2019 Debrecen / Szerk. Gergely Péter. - p. 6-7. -
További szerzők:Bodnár Vivien Lánczi Levente (1990-) (általános orvos) Gergely Péter (1974-) (igazságügyi orvosszakértő)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1