Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM107481
Első szerző:
Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
The role of selenium in nutrition and the manufacturing of selenium-enriched milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:
2022
ISSN:
1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:
The role of selenium has increased after the discovery of the first seleno-enzyme in the human body. Selenium supports growth, the immune system, the reproductive organs, thyroid and muscle function, has an antioxidant effect, and protects against free radicals. The recommended daily intake of selenium for adults is 55 ?g/day, which cannot be covered with food alone in selenium-deficient areas. That is the reason why we chose as our research topic the production of functional food - in this research: milk - in which the selenium level has been elevated naturally. In our work, we supplemented six Holstein-Friesian cattle feeds with a daily 1, 2, 4, and 6 mg/individual organic selenium, and then we measured the selenium content by ICP-MS. With a selenium enrichment of 1 mg/day, a 60% increase in selenium content was achieved, as the selenium content of milk increased from 32.93 ?g/kg to 52.79 ?g/kg. With the 2, 4, and 6 mg supplementation, the milk contained 97.2, 182.69, and 231.31 ?g/kg selenium respectively. The latter is seven times more than the selenium content of the control sample. We have developed a recommendation for the amount of naturally selenized milk that should be consumed for different age groups. In our opinion, milk with increased selenium content could contribute to improving the selenium status of the population.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
dairy
Se-milk
selenium-enriched yeast feeding
health preservation
Megjelenés:
Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 15 : 1 (2022), p. 84-93. -
További szerzők:
Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM079755
Első szerző:
Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
The role of selenium in nutrition : A review / Juhászné Tóth Réka; Csapó János
Dátum:
2018
ISSN:
1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:
The role of selenium has been changed over the last decade.The element that was previously considered to be toxic turned out to bepresent in the human body in amounts of 10-15 mg, and almost everycell of our body contains it. Selenium contributes to growth, supportshealthy muscle activity, reproductive organs, reduces the toxicity of cer-tain elements such as mercury, supports the immune system, and evendelays the spread of certain viruses (influenza, Ebola, HIV). Selenium-deficient areas of Europe could be a risk for their populations. The rec-ommended daily intake (RDA) of selenium is 55?g/day, while WHO andFAO have set up the daily tolerable dose at 400?g/day. We must countwith the harmful effects of selenium overdose, but it is almost impossibleto introduce this amount into our body solely with food. Our seleniumsources can be refilled with food supplements or selenium-enriched func-tional foods. In the review article, we report about the role of seleniumin the environment, selenium-enriched plants, selenium-enriched yeast,the role of selenium in animal feed and in the human body, the oppor-tunities of selenium restoration, selenium-enriched animal products, andthe selenium content of milk.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
szelén
szelénkiegészítés
funkcionális élelmiszer
tej
táplálkozás
dúsított állati termékek
Megjelenés:
Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 128-144. -
További szerzők:
Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.