CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM116373
035-os BibID:(cikkazonosító)e0290310 (WoS)001051745900088 (Scopus)85168299624
Első szerző:Pesti-Asbóth Georgina (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Monitoring physiological processes of fast-growing broilers during the whole life cycle : Changes of redox-homeostasis effected to trassulfuration pathway predicting the development of non-alcoholic fatty liver disease / Georgina Pesti-Asbóth, Endre Szilágyi, Piroska Bíróné Molnár, János Oláh, László Babinszky, Levente Czeglédi, Zoltán Cziáky, Melinda Paholcsek, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:2023
ISSN:1932-6203
Megjegyzések:In the broiler industry, the average daily gain and feed conversion ratio are extremely favorable, but the birds are beginning to approach the maximum of their genetic capacity. However, as a consequence of strong genetic selection, the occurrence of certain metabolic diseases, such as myopathies, ascites, sudden cardiac death and tibial dyschondroplasia, is increasing. These metabolic diseases can greatly affect the health status and welfare of birds, as well as the quality of meat. The main goal of this study was to investigate the changes in the main parameters of redox homeostasis during the rearing (1-42 days of age) of broilers with high genetic capacity, such as the concentrations of malondialdehyde, vitamin C, vitamin E, and reduced glutathione, the activities of glutathione peroxidase and glutathione reductase, and the inhibition rate of superoxide dismutase. Damage to the transsulfuration pathway during growth and the reason for changes in the level of homocysteine were investigated. Further, the parameters that can characterize the biochemical changes occurring in the birds were examined. Our study is the first characterize plasma albumin saturation. A method was developed to measure the levels of other small molecule thiol components of plasma. Changes in redox homeostasis induce increases in the concentrations of tumor necrosis factor alpha and inflammatory interleukins interleukin 2, interleukin 6 and interleukin 8 in broilers reared according to current large-scale husbandry technology and feeding protocols. A significant difference in all parameters tested was observed on the 21st day. The concentrations of cytokines and homocysteine increased, while the concentrations of glutathione and cysteine in the plasma decreased. Our findings suggest that observed changes in the abovementioned biochemical indices have a negative effect on poultry health.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Animals
Chickens
Glutathione
Homeostasis
Non-alcoholic Fatty Liver Disease
Oxidation-Reduction
Physiological Phenomena
Megjelenés:Plos One. - 18 : 8 (2023), p. 1-28. -
További szerzők:Szilágyi Endre (1986-) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Babinszky László (1950-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Cziáky Zoltán Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM093708
035-os BibID:(cikkazonosító)e1124-20 (WoS)000632673500004 (Scopus)85103616214
Első szerző:Szilágyi-Tolnai Emese (Molekuláris biológus)
Cím:Nutraceuticals Induced Changes in the Broiler Gastrointestinal Tract Microbiota / Emese Tolnai, Peter Fauszt, Gabor Fidler, Georgina Pesti-Asboth, Endre Szilagyi, Aniko Stagel, Jozsef Konya, Judit Szabo, Laszlo Stundl, Laszlo Babinszky, Judit Remenyik, Sandor Biro, Melinda Paholcsek
Dátum:2021
ISSN:2379-5077
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
antibiotic-free meat production system
symbiotic-dysbiotic microbiota
bacterial 16S rRNA gene sequencing
carotenoids
anthocyanins
fermentableoligosaccharides
robiotics
Megjelenés:mSystems. - 6 : 2 (2021), p. 1-25. -
További szerzők:Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Szilágyi Endre (1986-) Stágel Anikó (agrár) Kónya József (1964-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Szabó Judit (1963-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Babinszky László (1950-) (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM122233
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Unraveling changes in the duck microbiome and inflammatory processes due to allithiamine-enriched feed / Zsombor Szőke, Emese Szilágyi-Tolnai, Péter Dávid, Péter Fauszt, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2024
ISSN:2416-1640
Megjegyzések:The gastrointestinal tract of poultry harbors a diverse and intricate microbiome that plays a crucial role in nutrient digestion and absorption, immune system development, and enhances resistance against pathogens. Maintaining a healthy state and proper production is fundamentally determined by the symbiosis between the host and microbes. Due to genetic and technological improvements, intensive growth rate can be associated with many pathological conditions, such as increased susceptibility to infections. Intestinal inflammation in poultry industries detrimentally affects productivity by hindering nutrient absorption and the efficient allocation of nutrients for growth. The host releases different biomarkers in response to inflammation. Hence, there is an utmost interest of reliable, precise, sensitive and robust biomarkers to evaluate both the gastrointestinal health status and inflammation in poultry. The aim of this study was to determine how the developed feed prototype (allithiamine) affects the community diversity in raised duck, and the relationship between gut microbiome composition and inflammatory factor as calprotectin, using targeted 16S rRNA gene amplicon sequencing and Chicken Calprotectin ELISA Kit.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA gene amplicon sequencing
microbiome
gastrointestinal tract
inflammation factor
Megjelenés:Acta Agraria Debreceniensis. - 2024 : 1 (2024), p. 163-171. -
További szerzők:Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM118184
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Role of optimal gut microbiome composition in alleviating stress-induced effects and antibiotic resistance in poultry farming / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2023
ISBN:978 963 490 535 6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach / szerk. Veress Szilvia, Kocsisné Papp Mariett. - p.62. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM118179
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Investigation of the effect of allithiamine-enriched feed on the poultry gut microbiome composition and resistome. / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Szilágyi-Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Over the past 20-25 years, the poultry industry has evolved into a specific protein production system. However, the stress resulting from intensive rearing practices has led to numerous negative consequences, making the optimisation of livestock gut microbiome composition crucial for mitigating these effects. Advancements in modern molecular biology methods have brought attention to the impacts of nutrients on gut microbiota. In our study, we extensively investigated the changes induced by feed formulations rich in phytonutrients on the gastrointestinal microbiota of livestock using targeted 16S rRNA amplicon sequencing. Our objective is to examine how the developed feed prototype affects the composition of core microbiomes in raised poultry, community diversity, and the resilience of complex microbial networks. We seek correlations between biological livestock and environmental samples to identify which community constituents, in what proportions and occurrences, may play a role in the development of specific diseases. Based on our measurement results, it can be asserted that allithiamine positively modulated "beneficial" community constituents. Beyond the impact of allithiamine-enriched feed rich in phytonutrients, the composition of the microbial community in the poultry gastrointestinal tract is significantly influenced by the age of the birds. Furthermore, due to the presence of multi-drug-resistant pathogens in environmental samples from livestock facilities, appropriate transmission risk management measures are of paramount importance.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA amplicon
microbiome
gastrointestinal tract
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2023 : 2 (2023), p. 149-155. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1