CCL

Összesen 15 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM120767
035-os BibID:(Scopus)85190749582 (WoS)001205750000149
Első szerző:Gálné Remenyik Judit (kémia tanár, okleveles vegyész)
Cím:Exploring the interplay between the core microbiota, physicochemical factors, agrobiochemical cycles in the soil of the historic tokaj mád wine region / Judit Remenyik, László Csige, Péter Dávid, Péter Fauszt,Anna Anita Szilágyi-Rácz, Erzsébet Szőllősi, Zsófia Réka Bacsó, István Szepsy, Krisztina Molnár, Csaba Rácz, Gábor Fidler, Zoltán Kállai, László Stündl, Attila Csaba Dobos, Melinda Paholcsek
Dátum:2024
ISSN:1932-6203
Megjegyzések:A Hungarian survey of Tokaj-Mád vineyards was conducted. Shotgun metabarcoding was applied to decipher the microbial-terroir. The results of 60 soil samples showed that there were three dominant fungal phyla, Ascomycota 66.36% - 15.26%, Basidiomycota 18.78% - 14.90%, Mucoromycota 11.89% - 8.99%, representing 97% of operational taxonomic units (OTUs). Mutual interactions between microbiota diversity and soil physicochemical parameters were revealed. Principal component analysis showed descriptive clustering patterns of microbial taxonomy and resistance gene profiles in the case of the four historic vineyards (Szent Tama? s, Kira? ly, Betsek, Nyu? la?szo? ). Linear discriminant analysis effect size was performed, revealing pronounced shifts in community taxonomy based on soil physicochemical properties. Twelve clades exhibited the most significant shifts (LDA > 4.0), including the phyla Verrucomicrobia, Bacteroidetes, Chloroflexi, and Rokubacteria, the classes Acidobacteria, Deltaproteobacteria, Gemmatimonadetes, and Betaproteobacteria, the order Sphingomonadales, Hypomicrobiales, as well as the family Sphingomonadaceae and the genus Sphingomonas. Three out of the four historic vineyards exhibited the highest occurrences of the bacterial genus Bradyrhizobium, known for its positive influence on plant development and physiology through the secretion of steroid phytohormones. During ripening, the taxonomical composition of the soil fungal microbiota clustered into distinct groups depending on altitude, differences that were not reflected in bacteriomes. Network analyses were performed to unravel changes in fungal interactiomes when comparing postveraison and preharvest samples. In addition to the arbuscular mycorrhiza Glomeraceae, the families Mycosphaerellacae and Rhyzopodaceae and the class Agaricomycetes were found to have important roles in maintaining soil microbial community resilience. Functional metagenomics showed that the soil Na content stimulated several of the microbiota-related agrobiogeochemical cycles, such as nitrogen and sulphur metabolism; steroid, bisphenol, toluene, dioxin and atrazine degradation and the synthesis of folate.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
terroir microbiom
NGS
Megjelenés:Plos One. - 19 : 4 (2024), p. 1-24. -
További szerzők:Csige László Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bacsó Zsófia Réka Szepsy István Molnár Krisztina (1981-) Rácz Csaba (1979-) (agrármérnök) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM129585
Első szerző:Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:Bioaerosols in Agriculture : A Comprehensive Approach for Sustainable Crop Health and Environmental Balance / Njomza Gashi, Zsombor Szőke, Péter Fauszt, László Stündl, Judit Remenyik, Péter Dávid, Melinda Paholcsek
Dátum:2025
ISSN:2073-4395
Megjegyzések:Bioaerosols have risen as pivotal constituents of airborne particles. Closely intertwined with the agricultural domain, these particles exert a significant influence on crops through the dissemination of various microorganisms that modulate crop growth dynamics, adaptive responses to environmental stimuli, and the nutritional profile of agricultural products. As the main vector, airborne particles are at the forefront in the transmission of plant pathogens. Therefore, this review explains the main factors influencing their composition in agricultural settings and their spreading. Furthermore, it elucidates the complex bioaerosol-based communication networks, including bacteria?bacteria, bacteria?plant, and plant?plant interactions, mediated by specialized volatile organic compounds (VOCs) released by plants and bacterial volatile compounds (BVCs) produced by bacteria. These compounds play a crucial role in synchronizing stress responses and facilitating adaptive processes. They serve as a pathway for influencing and regulating the behavior of both plants and microorganisms. Delving into their origin and dispersion, we assess the key methods for their collection and analysis while also comparing the strengths and weaknesses of various sampling techniques. The discussion also extends to delineating the roles of such particles in the formation of biodiversity. Central to this discourse is an in-depth exploration of their role in the agricultural context, particularly focusing on their potential utility in forecasting pathogen transmission and subsequent plant diseases. This review also highlights the importance of applying bioaerosol-based strategies in the promotion of sustainable agricultural practices, thus contributing to the advancement of ecological balance and food security, which remains a neglected area in scientific research.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
bioaerosols
crop health
agriculture
patch fragments
biodiversity
air mingling
monitoring system
one health
Megjelenés:Agronomy. - 15 : 5 (2025), p. 1-33. -
További szerzők:Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM128943
Első szerző:Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:Gypsum and Tillage Practices for Combating Soil Salinity andEnhancing Crop Productivity / Njomza Gashi, Zsombor Szőke, Antal Czakó, Péter Fauszt, Péter Dávid, Maja Mikolás, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Zsolt Sándor, Melinda Paholcsek
Dátum:2025
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Soil salinity is a major global challenge, reducing fertility and crop productivity. This study evaluated the effects of various soil management practices on the physical, chemical, and microbial properties of saline soils. Six treatments, combining loosening, ploughing, disking, and gypsum amendment, were applied to solonetzic meadow soil with high sodium levels. Soil penetration resistance was measured using a Penetronik penetrometer, while chemical analyses included pH, total salt content, calcium carbonate (CaCO3), humus, and exchangeable cations (Na+, K+, Ca2+, Mg2+). Microbial composition was determined through DNA extraction and nanopore sequencing. The results showed that level A had the lowest penetration resistance (333 ? 200 N/m2), indicating better conditions for plant growth. Gypsum and loosening treatment significantly improved penetration resistance (141 N/m2, p < 0.001), while gypsum amendment enhanced chemical properties (p < 0.05, p < 0.01, and p < 0.001). Gypsum application balanced soil parameters and influenced microbial communities. Reduced tillage favored functionally important microbial genera but did not support fungal diversity (p > 0.05). These findings highlight the effectiveness of gypsum amendment and tillage practices, like loosening and disking, in mitigating salinity stress and fostering beneficial microbial communities. Combining gypsum with these tillage methods proved most effective in enhancing soil health, offering insights for sustainable soil management in saline environments.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
soil salinity
gypsum amendment
physico-chemical parameters
tillage
microbiome
crop productivity
soil management
Megjelenés:Agriculture. - 15 : 6 (2025), p. 1-28. -
További szerzők:Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök) Czakó Antal Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sándor Zsolt (1977-) (agrármérnök, mérnöktanár) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM128944
Első szerző:Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:The Role of Soil Microbiome on Wheat Nutritional Profile / Njomza Gashi, Péter Fauszt, Péter Dávid, Zsombor Szőke, Judit Remenyik, László Stündl, Melinda Paholcsek
Dátum:2024
Megjegyzések:Wheat is a key global food source, offering energy through its carbohydrates and significant health benefits due to its proteins, vitamins, and dietary fibers. The rapid expansion of agriculture has led to increased use of agrochemicals and varied tillage methods, both of which impact soil microbial communities and, consequently, wheat's nutritional composition. This study aimed to evaluate the nutritional value of wheat cultivated under different fertilization regimes and tillage systems, with a focus on the relationship between soil microbial composition and wheat nutrition. Wheat and soil samples were collected from two tillage systems: ploughing and deep loosening, and treated with two nutrient settings: 100 kg/ha N, 50 kg/ha P2O5, 70 kg/ha K2O (A) and 150 kg/ha N, 100 kg/ha P2O5, 120 kg/ha K2O (B). Nutritional content was analyzed using chromatographic and spectrophotometric methods, assessing fat- and water-soluble antioxidants, as well as protein content. Soil microbial composition was examined via 16S rRNA sequencing. The results showed no significant differences in wheat nutritional values between tillage methods, though nutrient distribution varied across systems. Similarly, fertilization systems demonstrated differential nutrient spread. Correlation analysis revealed positive correlations between certain microbial members and both fat- and water-soluble antioxidants, while negative correlations were observed with a larger number of microbial species. This suggests that soil microbiota play a critical role in influencing wheat's nutritional outcomes.
ISBN:978-963-688-009-5
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
wheat
soil microbiome
nutritional composition
16s RNA sequencing
tillage
fertilization
Megjelenés:Proceedings of the 30th International Symposium on Analytical and Environmental Problems / ed. Tünde Alapi, Róbert Berkecz, István Ilisz. - p. 267. -
További szerzők:Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM127949
Első szerző:Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:Impact of Fertilization Strategies on Soil Microbial Diversity and Grain Quality in Wheat and Maize / Njomza Gashi, Péter Fauszt, Péter Dávid, Zsombor Szőke, Judit Remenyik, László Stündl, Melinda Paholcsek
Dátum:2024
ISBN:978-9951-510-32-5
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
fertilization
wheat
maize
soil diversity
nutritional profile
Megjelenés:Abstracy Boook : bridging Education and Innovation for Advancing Science and Society : 3rd International Scientific Conference"Bridge 2024". - p. 94. -
További szerzők:Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM120776
Első szerző:Mikolás Maja (molekuláris biológus)
Cím:Széklet és szájüregi mikrobiomok változásának vizsgálata intenzív ellátásban részesült válságos állapotú betegekben / Mikolás Maja, Szilágyi-Rácz Anna, Németh Péter, Petrilla Annamária, Szilágyi-Tolnai Emese, Dávid Péter, Fauszt Péter, Stágel Anikó, Stündl László, Gál Ferenc, Gálné Remenyik Judit, Paholcsek Melinda
Dátum:2023
Megjegyzések:A bél és szájüregi mikrobiom egymással összeköttetésben van, és főleg a nyál közvetítésével számos orális baktérium transzportálódik a bélbe. Legyengült szervezet, betegség esetén utóbbi ténynek súlyos következményei lehetnek, mivel az orális patogének a bélbe kerülve elszaporodhatnak és fertőzések kialakulásához vezethetnek. A kritikus állapotú betegek mikrobiomját számos hatás éri, mint az antimikrobiális terápiák, mesterséges lélegeztetés, táplálás, szepszis, illetve az egyéb invazív- és non-invazív további kórházi beavatkozások. Köszönhetően elsősorban a sokknak és a megelőző jelleggel adott terápiáknak az intenzív osztályra történő bekerülést követően mikrobiomjuk néhány óra alatt jelentősen romlik. A mikrobiális diverzitásuk csökken, a kialakult diszbiózis utat enged a potenciális patogének elszaporodásának, különböző fertőzések kialakulásának. Így nem meglepő, hogy a halálozás vezető oka az intenzív osztályokon a fertőzések. Mindemellett a fertőzések hátterében gyakran az osztályos környezetben koncentráltan jelen lévő multidrog-rezisztens fajok is állnak, ezáltal tovább nehezedik a betegek kezelése. Ezen mikróbák megtalálhatóak egyrészt a bélmikrobiomban, valamint a kórházi környezet is gyakori forrásuk.
ISBN:978-615-5709-19-7
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok előadáskivonat
könyvrészlet
tápcsatorna mikrobiom
diszbiózis
multidrog-rezisztencia
antibiotikum terápia
válságos állapotú betegek
intenzív osztály
Megjelenés:A PEME XXVI. Nemzetközi PhD - Konferenciájának előadásai / szerk. Koncz István; Szova Ilona. - p. 179-185. -
További szerzők:Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Németh Péter Petrilla Annamária Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Stágel Anikó (genetika) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM125595
Első szerző:Petrilla Annamária
Cím:Comparative analysis of the postadmission and antemortem oropharyngeal and rectal swab microbiota of ICU patients / Annamaria Petrilla, Peter Nemeth, Peter Fauszt, Anna Szilagyi-Racz, Maja Mikolas, Emese Szilagyi-Tolnai, Peter David, Aniko Stagel, Ferenc Gal, Kristof Gal, Reka Sohajda, Trinh Pham, Laszlo Stundl, Sandor Biro, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2024
ISSN:2045-2322
Megjegyzések:Shotgun metabarcoding was conducted to examine the microbiota in a total of 48 samples from 12 critically ill patients, analyzing samples from both the oropharynx and rectum. We aimed to compare their postadmission microbiota, characterized as moderately dysbiotic, with the severely dysbiotic antemortem microbiota associated with patients' deaths. We found that, compared with postadmission samples, patient antemortem swab samples presented moderate but not significantly decreased diversity indices. The antemortem oropharyngeal samples presented an increase in biofilm forming bacteria, including Streptococcus oralis, methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), and Enterococcus faecalis. Although the septic shock rate was 67%, no significant differences were detected in the potential pathogen ratios when the microbiota was analyzed. A notable strain sharing rate between the oropharynx and intestine was noted. By comparing postadmission and antemortem samples, microbial biomarkers of severe dysbiosis were pinpointed through the analysis of differentially abundant and uniquely emerging species in both oropharyngeal and rectal swabs. Demonstrating strong interconnectivity along the oral-intestinal axis, these biomarkers could serve as indicators of the progression of dysbiosis. Furthermore, the microbial networks of the oropharyngeal microbiota in deceased patients presented the lowest modularity, suggesting a vulnerable community structure. Our data also highlight the critical importance of introducing treatments aimed at enhancing the resilience of the oral cavity microbiome, thereby contributing to better patient outcomes.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 14 : 1 (2024), p. 1-17. -
További szerzők:Németh Péter Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stágel Anikó (agrár) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Gál Kristóf (1994-) (orvos) Siposné Sohajda Réka Pham, Trinh Stündl László (1970-) (agrármérnök) Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM118452
035-os BibID:(WoS)001161181000001 (Scopus)85184692675
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:Changes in the Composition of Unstimulated and Stimulated Saliva Due to Chewing Sour Cherry Gum and a Toothbrush Change / Boglárka Emese Skopkó, Judit Rita Homoki, Mónika Éva Fazekas, Melinda Paholcsek, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Piroska Bíróné Molnár, Ildikó Noémi Forgács, Judit Váradi, Kinga Ágnes Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2073-4409
Megjegyzések:Background: Our previous studies demonstrated that sour cherry anthocyanins (AC) reduce the salivary count of Streptococcus mutans and inhibit salivary amylase activity within 30 minutes after chewing AC gum. AC gum and changing toothbrushes after scaling reduced the Gram-negative species in the unstimulated salivary microbiota. The present study examined the effect of AC gums on salivary factors, including changes in microbiome. Methods: The study was conducted over three weeks with two groups; young adults (18-30) and adults (30-45). Ten participants changed their toothbrushes, while the other 10 participants did not change after the control period. After scaling, all participants received three doses of AC gum daily. The salivary mRNA and protein levels of cytokines, mucins, melatonin, and the microbiota of unstimulated and stimulated saliva were determined by polymerase chain reaction, enzyme-linked immunosorbent assay, and 16S rRNA gene sequencing. Results: Significantly higher levels of tumor necrosis factor alpha (TNF alpha), interleukin-1 beta (IL-1 beta), mucin5B (MUC5B), mucin7 (MUC7), and melatonin were detected in stimulated saliva. Correlation analysis of these factors with the microbiota showed positive correlations with the genera Lachnospiraceae, Eikenella, Saccharibacteria_(TM7), Streptococcus, Prevotella, and Haemophilus. Conclusions: AC chewing gum has a beneficial effect on the composition of the oral microbiome, and toothbrush replacement leads to changes in the levels of salivary pro-inflammatory cytokines.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Cells. - 13 : 3 (2024), p. 1-29. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Fazekas Mónika (1985-) (biotechnológus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM108820
035-os BibID:(Scopus)85148729067 (WoS)000938385000001
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:High-Throughput Sequencing Analysis of the Changes in the Salivary Microbiota of Hungarian Young and Adult Subpopulation by an Anthocyanin Chewing Gum and Toothbrush Change / Boglárka Skopkó, Melinda Paholcsek, Anna Szilágyi-Rácz, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Judit Váradi, Renátó Kovács, Kinga Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2023
ISSN:2304-6767
Megjegyzések:The sour cherry contains anthocyanins, which have bactericide action against some oral bacteria (Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa). Sour cherry also has antibiofilm action against Streptococcus mutans, Candida albicans, and Fusobacterium nucleatum. Our earlier research proved that chewing sour cherry anthocyanin gum significantly reduces the amount of human salivary alpha-amylase and Streptococcus mutans levels. The microbiota of a toothbrush affects oral health and regular toothbrush change is recommended. A total of 20 healthy participants were selected for the study. We analysed saliva samples with 16S rRNA sequencing to investigate the effect of 2 weeks (daily three times, after main meals) of chewing sour cherry anthocyanin gum-supplemented by toothbrush change in half of our case-control study cohort-after scaling on human oral microbiota. A more stable and diverse microbiome could be observed after scaling by the anthocyanin gum. Significant differences between groups (NBR: not toothbrush changing; BR: toothbrush changing) were evaluated by log2 proportion analysis of the most abundant family and genera. The analysis showed that lower level of some Gram-negative anaerobic (Prevotella melaninogenica, Porphyromonas pasteri, Fusobacterium nucleatum subsp. vincentii) and Gram-positive (Rothia mucilaginosa) bacteria could be observed in the case group (BR), accompanied by build-up of health-associated Streptococcal network connections.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
gum chewing
toothbrush change
saliva
oral microbiota
recolonization
Megjelenés:Dentistry Journal. - 11 : 2 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM127797
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Comprehensive analysis of antimicrobial resistance dynamics among broiler and duck intensive production systems / Zsombor Szoke, Peter Fauszt, Maja Mikolas, Peter David, Emese Szilagyi-Tolnai, Georgina Pesti-Asboth, Judit Rita Homoki, Ildiko Kovacs-Forgacs, Ferenc Gal, Laszlo Stundl, Levente Czegledi, Aniko Stagel, Sandor Biro, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2025
ISSN:2045-2322
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 15 : 1 (2025), p. 1-23. -
További szerzők:Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Homoki Judit (1978-) (biológus) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Stágel Anikó (genetika) Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Pályázati támogatás:Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíj
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM122233
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Unraveling changes in the duck microbiome and inflammatory processes due to allithiamine-enriched feed / Zsombor Szőke, Emese Szilágyi-Tolnai, Péter Dávid, Péter Fauszt, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2024
ISSN:2416-1640
Megjegyzések:The gastrointestinal tract of poultry harbors a diverse and intricate microbiome that plays a crucial role in nutrient digestion and absorption, immune system development, and enhances resistance against pathogens. Maintaining a healthy state and proper production is fundamentally determined by the symbiosis between the host and microbes. Due to genetic and technological improvements, intensive growth rate can be associated with many pathological conditions, such as increased susceptibility to infections. Intestinal inflammation in poultry industries detrimentally affects productivity by hindering nutrient absorption and the efficient allocation of nutrients for growth. The host releases different biomarkers in response to inflammation. Hence, there is an utmost interest of reliable, precise, sensitive and robust biomarkers to evaluate both the gastrointestinal health status and inflammation in poultry. The aim of this study was to determine how the developed feed prototype (allithiamine) affects the community diversity in raised duck, and the relationship between gut microbiome composition and inflammatory factor as calprotectin, using targeted 16S rRNA gene amplicon sequencing and Chicken Calprotectin ELISA Kit.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA gene amplicon sequencing
microbiome
gastrointestinal tract
inflammation factor
Megjelenés:Acta Agraria Debreceniensis. - 2024 : 1 (2024), p. 163-171. -
További szerzők:Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi Endre (1986-) (Okleveles állattenyésztő mérnök) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM118186
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:The effect of phytonutrient-enriched diet on microbial communities of the gastrointestinal tract of poultry / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2022
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2022. évi Nagygyűlése és XV. Fermentációs Kollokvium : Absztraktfüzet. - p. 49.
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2