CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM115599
Első szerző:Koroknai Erzsébet (szülész-nőgyógyász)
Cím:Postpartum vena ovarica thrombophlebitis és acut appendicitis / Koroknai Erzsébet, Deli Tamás, Krasznai Zoárd, Kozma Bence
Dátum:2023
ISSN:0025-021X
Megjegyzések:A postpartum vena ovarica trombózis [Postpartum ovarian vein thrombosis (POVT)], egy viszonylag ritka, de potenciálisan életveszélyes állapot, amely leggyakrabban a gyermekágyas nőket érinti. Előfordulása gyakoribb császármetszés után, mint spontán szülést követően. Esetleírásunkban egy 40 éves nő kórtörténetét mutatjuk be, akinek spontán koraszülését követően kezdődtek diffúz alhasi panaszai és lázas állapota a szülést követő első napon. Hasa diffúzan nyomásérzékennyé vált, a McBurney-pontnak megfelelően fájdalmat jelzett, indirekt próbák is pozitívak voltak, emellett CRP-je emelkedni kezdett (ekkor 72 mg/l). Hasi áttekintő ultrahangvizsgálat történt, amelyen kóros eltérés nem került leírásra. A beteget átadtuk a Sebészeti Intézetbe, ahol a szülést követő napon sürgős appendectomiát végeztek (szövettani diagnózis: akut appendicitis). Az intravénásan alkalmazott antibiotikumkezelés ellenére gyulladásos értékei tovább emelkedtek (CRP: 148 mg/l, FVS: 18,5 G/l), a betegnek ismét láza jelentkezett. Több alkalommal történt antibiotikumváltást követően a beteg gyulladásra jellemző laboratóriumi értékeiben javulás volt látható, ennek ellenére intermittáló lázmenetet tapasztaltunk. Így a több napja fennálló diverz hasi panaszokra, a beteg állapotára, és a laborvizsgálatok eredményeire tekintettel képalkotó vizsgálat készült. A CT-vizsgálat megerősítette a vena cava inferiorba terjedő vena ovarica trombózis diagnózisát. Hemosztazeológiai és infektológiai konzultációt követően a beteget terápiás dózisú LMWH javaslatával láttuk el. A terápia alappillére az antikoaguláció és az antibiotikumkezelés. Ennek idejére vonatkozóan azonban nincs határozott irányelv. A következő terhesség POVT profilaxisára vonatkozóan nincsenek ajánlások, az újbóli előfordulása rendkívül ritka.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
terhesség
vena ovarica trombózis
appendicitis
differenciáldiagnózis
Megjelenés:Magyar Nőorvosok Lapja. - 86 (2023), p. 250-253. -
További szerzők:Deli Tamás (1979-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos) Krasznai Zoárd Tibor (1973-) (szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász) Kozma Bence (1982-) (szülész-nőgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM115597
Első szerző:Rátonyi Dávid (Szülész-nőgyógyász)
Cím:A női medencefenék biomechanikai vizsgálata hüvelyi taktilis képalkotás módszerrel / Rátonyi Dávid, Koroknai Erzsébet, Takács Péter, Krasznai Zoárd, Kozma Bence
Dátum:2023
ISSN:0025-021X
Megjegyzések:A szövetek tapintásos vizsgálata (palpatio) az alapvető orvosi vizsgálatok közé tartozik. Az egészséges és a kóros szövetek elasztikus tulajdonságai eltérnek egymástól. A taktilis képalkotás a lágy szövet felületére helyezett nyomás által kiváltott deformációt, a funkcionális taktilis képalkotás pedig ugyanezt dinamikus módon képes vizsgálni. A hüvelyi taktilis képalkotás a női medencefenék biomechanikai vizsgálatát teszi lehetővé, és elősegítheti olyan betegségek gyorsabb és könnyebb kórismézését, mint például a kismedencei süllyedéses kórképek, stressz inkontinencia, a koraszülés vagy az endometriózis.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
hüvelyi taktilis képalkotás
VTI
biomechanikai képalkotás
Megjelenés:Magyar Nőorvosok Lapja. - 86 (2023), p. 267-271. -
További szerzők:Koroknai Erzsébet (1987-) (szülész-nőgyógyász) Takács Péter (1968-) (szülész-nőgyógyász) Krasznai Zoárd Tibor (1973-) (szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász) Kozma Bence (1982-) (szülész-nőgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1