CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM027939
Első szerző:Bakos Zoltán
Cím:Vazospazmus a koronáriákon / Bakos Zoltán, Kristóf Éva, Édes István, Csiki Zoltán, Czuriga István
Dátum:2005
Megjegyzések:Vazospazmus során valamely érszakaszon reverzibilis érszűkület alakul ki, a distalis terület következményes szöveti hipoperfúziójával. Ennek mértéke, helye, és ideje befolyásolja a további klinikai kimenetelt. A kiváltó ok pontos patojiziológiája nem teljesen tisztázott, az eddigi adatok multifaktoriális eredetet valószínűsítenek. Megjelenését tekintve több formája ismert, számos betegséget utánozhat, olykor komoly diagnosztikai nehézséget okozva a klinikusnak. Tekintettel növekvő elfordulására, a téma aktualitására, jelen dolgozatukban a szerzők a koronária vazospazmussal járó klinikai állapotok diagnosztikáját és terápiáját foglalják össze.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Háziorvos Továbbképző Szemle. - 10 : 6 (2005), p. 539-543. -
További szerzők:Kristóf Éva (1963-) (kardiológus) Édes István (1952-) (kardiológus) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Czuriga István (1948-2018) (kardiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM002079
Első szerző:Balogh László (kardiológus)
Cím:A csontvelő eredetű CD34+ őssejtek hatása a bal kamra funkciójára akut miokardiális infarktust követően / Balogh László, Czuriga István, Hunyadi János, Galuska László, Kristóf Éva, Édes István
Dátum:2007
Megjegyzések:A kísérletes és az utóbbi 5 évben végzett humán klinikai vizsgálatok szerint a csontvelői eredetű sejtek részt vesznek a miokardiális infarktus gyógyulási folyamatában. Számos kisebb klinikai vizsgálatban mutattak ki enyhe vagy mérsékelt fokú kedvező hatást a miokardiális infarktus után intracoronariásan beadott csontvelői eredetű őssejtekkel. Mivel a legtöbb eddigi vizsgálatban mononukleáris frakciót használtak, a sejtpopuláció sokfélesége miatt nem volt ismert, hogy melyik a hatásos szubpopuláció. 8 miokardiális infarktust szenvedett, csökkent bal kamra funkciójú betegben vizsgáltuk az akut coronaria esemény után 12 ± 1 nappal intracoronariásan végzett CD34+ saját csontvelői őssejt beültetés biztonságosságát és hatékonyságát. 2D-echocardiographia, FDG-PET és MIBI-SPECT vizsgálatot végeztünk a beültetés előtt és 6 hónappal azt követően. A 6 hónapos követés során szignifikánsan javult a globális bal kamra funkció (alap EF 37,3 ± 2,9%, sejt kezelés után 44,8 ± 4,1%; p = 0,0041) és a regionális viabilitás / metabolizmus (17,6 ± 13,5%-kal; p < 0.05). A szívizom elhalt részének perfúziójában nem szignifikáns tendenciózus növekedést észleltünk. Eredményeinkkel els©oként mutattuk ki, hogy a CD34+ csontvelői sejt szubpopuláció javítja a bal kamra funkciót és a metabolizmust miokardiális infarktust követően.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
akut miokardiális infarktus
szívelégtelenség
őssejtterápia
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 148 : 6 (2007), p. 243-249. -
További szerzők:Czuriga István (1948-2018) (kardiológus) Galuska László (1946-) (belgyógyász, izotópdiagnoszta) Kristóf Éva (1963-) (kardiológus) Édes István (1952-) (kardiológus) Hunyadi János (1943-) (bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1