CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM055583
Első szerző:Micskei Orsolya
Cím:A testkép és életminőség vizsgálata polycystás ovarium szindrómában / Micskei Orsolya, Deli Tamás, Jakab Attila, Bugán Antal
Dátum:2014
ISSN:0030-6002 1788-6120
Megjegyzések:A polycystás ovarium szindróma a nők leggyakoribb endokrin betegsége. Pszichikai következményei meg- nehezítik a teherbe esést, s a betegség rontja az életminőséget, mivel megváltoztatja a külső megjelenést. A szövőd- mények miatt fontos a betegek pszichikai állapotának és a betegséghez kapcsolódó attitűdjének feltérképezése. Célki- tűzés: A szerzők célul tűzték ki annak vizsgálatát, hogy a betegség hogyan hat az életminőségre és a testképpel való elégedettségre. Módszer: A Betegségteher-indexet, a Polycystás Ovarium Szindróma Kérdőívet és a szerzők által ki- dolgozott testképkérdőívet használták. A vizsgálatban 121 beteg vett részt. Eredmények: Negatívan korrelált a beteg- ségteher és az életminőség (r = ?0,353), míg pozitívan a testkép és az életminőség (r = 0,614). A testképpel való elégedettséget illetően szignifikáns különbséget (p<0,05) találtak a külső elváltozásokat mutató és az anyagcsereza- varral küzdő betegek csoportja között. Jobb volt azoknak a túlsúlyos betegeknek az életminősége, akik táplálkozási és testkontrollal megszabadultak súlyfeleslegüktől (p<0,05). A betegség által érintett testrészeikkel elégedetlenebbek- ben az alkatilag meghatározott testjellemzők integrálódtak a testképhez (p<0,05). Következtetések: Az eredmények meggyőzőek abból a szempontból, hogy indokolt lenne a betegek orvosi ellátása mellett a betegek differenciált pszichológiai ellátása is.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
polycystás ovarium szindróma
testkép
életminőség
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 155 : 27 (2014), p. 1071-1077. -
További szerzők:Deli Tamás (1979-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos) Jakab Attila (1964-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus) Bugán Antal (1948-) (pszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM053183
Első szerző:Micskei Orsolya
Cím:Policisztás Ovárium Szindrómában szenvedő nők testképének és életminőségének vizsgálata / Micskei Orsolya, Deli Tamás, Jakab Attila, Bugán Antal
Dátum:2014
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idézhető absztrakt
PCOS
Megjelenés:Magyar Nőorvosok Lapja. - Különszám (2014), p. 67. -
További szerzők:Deli Tamás (1979-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos) Jakab Attila (1964-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus) Bugán Antal (1948-) (pszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1