Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM085821
Első szerző:
Bodor Andrea
Cím:
Slow dynamics of aluminium-citrate complexes studied by 1H- and 13C-NMR spectroscopy / A. Bodor, I. Bánya, L. Zékány, I. Tóth
Dátum:
2002
ISSN:
0010-8545
Megjegyzések:
Inter- and intra-molecular exchange reactions of the major Al(III)-citrate (Cit) complexes have been studied under equilibrium conditions in aqueous solution by 1H- and 13C-NMR using band shape analysis and magnetization transfer methods. Rate equations and activation parameters have been evaluated from concentration, pH and temperature dependent studies. The lability with respect to ligand exchange was: . The variation in lability appears to be related to the different coordination modes of the citrate ligands in the complexes. The ligand exchange reactions show an Ia mechanism for Al(Cit)23? and Sy. These two complexes are fluxional , the intra-molecular rearrangement of Sy goes through a bond rupture mechanism. As is neither fluxional nor labile for ligand exchange, kAs?0.03 s?1 at 353 K.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Aluminium-citrate complexes
1H- and 13C-NMR spectroscopy
Ligand exchange
Megjelenés:
Coordination Chemistry Reviews. - 228 : 2 (2002), p. 163-173. -
További szerzők:
Bányai István (1953-) (vegyész)
Zékány László (1948-) (vegyész)
Tóth Imre (1950-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
T 26115
OTKA
T038296
OTKA
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.