CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046943
Első szerző:Fazekas Mónika (biotechnológus)
Cím:Néhány hazai Monilinia faj azonosítása és biológiai vizsgálata / Fazekas Mónika, Szalóki Szilvia, Madar Anett, Miklós Ida, Sipiczki Mátyás, Holb Imre
Dátum:2012
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Jelen tanulmány célkitűzése volt néhány hazai Monilinia faj azonosítása és biológiai vizsgálata. A vizsgálatokhoz az ország minden tájáról származó, összesen 174 fertőzött gyümölcsről 146 M. fructigena és 28 M. laxa fajt sikerült izolálni. A továbbiakban ki választott 10 izolátummal a Koch-féle posztulátum alapján alma gyümölcsöket fertőztünk vissza a két faj izolátumaival. A fertőzött növényi részeken megjelenő, 1?2 mm nagyságú, okkersárga színű exogén sztrómák és a táptalajon megfigyelt tenyészbélyegek alapján valamennyi izolátum M. fructigena fajnak felelt meg. A klasszikus faj azonosítás megerősítése végett az izolátumok molekuláris biológiai módszerrel történő azonosítását is elvégeztük PCR-reakcióval, mely hez a M. laxa, a M. fructigena és a M. fructicola fajok kontrol törzseit használtuk fel. A keletkezett PCR termék mérete alapján, valamennyi izolátum a M. fructigena fajra jellemző 415 bp nagyságú sávot adta. Az eredmények igazolják azt a korábbi megfigyelést, hogy hazánkban a M. fructigena és a M. laxa fajok fordulnak elő országos szinten.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
alma
fertőzés
PCR reakció
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 46 (2012), p. 27-29. -
További szerzők:Szalóki Szilvia Madar Anett Miklós Ida (1962-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1