CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM009957
Első szerző:Pálinkás Judit (gyógytornász)
Cím:Különböző egyensúlyvizsgáló rendszerek összehasonlítása : előtanulmány a lovasterápia egyensúlyfejlesztő hatásának vizsgálatára / Pálinkás Judit, Szabó István, Harasztosi Lajos, Vass Szilvia, Soha Ferenc, Csernátony Zoltán
Dátum:2009
ISSN:2060-0305 2060-4475
Megjegyzések:A lovasterápia ágaként ismert hippoterápia egy neurofoziológiai gyógytornakezelés speciálisan képzett ló és hippoterapeuta közremûködésével. Számos tanulmány foglalkozott hatásosságának vizsgálatával. Egyik fõ indikációs területe a gyermekneurológia, melyben a szakma az egyik kiemelt hatását az egyensúlyfejlesztésben határozza meg. Munkánk során három spasztikus gyermek 14 foglalkozásból álló lovasterápiás kezelésének egyensúlyukra kifejtett hatását vizsgáltuk. A diagnózis mindhárom esetben infantilis cerebral paresis volt. A kezelések hatásának követésére két módszert alkalmaztunk. Az elsõ módszer egy standardizált skála, a Berg Funkcionális Egyensúly Skála (BBS - Berg Balance Scale), a második egy objektív mérõmûszer, egy erõmérõ platform segítségével vizsgálta az egyensúlyt. Célunk az volt, hogy megvizsgáltjuk a két mérõmódszer alkalmasságát lovasterápiás kezelés hatásának követésére. Mindkét módszer validált és megbízható az egyensúly vizsgálatában az irodalom alapján. A BBS-értékek két esetben 1 ponttal, egy esetben pedig 2 ponttal növekedtek. A "zárt lábbal nyitott szemmel állás" feladata egyik esetben sem változott a BBS esetében, mely egyben az erõmérõ platformon történõ vizsgálatban alkalmazott feladat is volt. Az erõmérõ platformon történõ vizsgálat alapján az elõre-hátra történõ kilengések nem változtak jelenõsen, oldalirányban azonban mindhárom esetben javulás történt. Úgy gondoljuk, hogy megfelelõ körülmények között alkalmazva mindkét mérés alkalmas a lovasterápia egyensúlyfejlesztõ hatásának vizsgálatára, a statikus egyensúly és a rövid távú hatások értékelésére azonban pontosabb eredményt kaphatunk a platformos erõméréssel.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hippoterápia
erőmérő platform
spaszticitás
cerebral paresis
egyensúly
Megjelenés:Biomechanica Hungarica 2 : 1 (2009), p. 51-58. -
További szerzők:Szabó István András (1956-) (fizikus) Harasztosi Lajos (1962-) (villamosmérnök) Vass Szilvia Soha Rudolf Ferenc (1986-) (fizikus) Csernátony Zoltán (1959-) (ortopéd sebész, traumatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1